Introducere
Originile Medicinei Tradiţionale Chineze trebuie căutate în urmă cu mii de ani, atunci când poporul chinez a descoperit că secretul sănătăţii se află în noi înşine şi în ceea ce ne înconjoară. Medicina chineză nu ia în considerare doar sănătatea individuală, ci îşi propune o abordare holistică: include starea fizică şi psihică a acelei persoane, cât şi alimentaţia sa. Principiul său fundamental este prevenţia, nu tratamentul. Al doilea principiu, care decurge din acest primul, este frânarea afecţiunilor existente. Pe aceşti doi piloni se bazează întregul concept al sănătăţii din cultura chineză, cunoscută drept o „cultură a longevităţii”. Cercetări desfăşurate la scară globală arată că, în trei dintre cele cinci regiuni cu cea mai mare speranţă de viaţă, cultura chineză este prezentă sau moştenită. Medicina Tradiţională Chineză susţine armonia dintre conceptele ying şi yang , cât şi dintre cele cinci elemente naturale care stau la baza întregului univers şi cărora li se subordonează întreaga existenţă: pământ, metal, apă, lemn şi foc. Teoria celor Cinci Elemente este unul dintre principiile de bază integrate în suplimentele nutritive TIENS, cu ajutorul celor mai recente realizări în domeniul biotehnologiei. Grupul TIENS a dezvoltat un program nutritiv complet pentru redobândirea şi menţinerea sănătăţii fizice şi mintale, care include cele patru etape esenţiale: detoxifierea, reîmprospătarea, fortifierea şi echilibrarea.
Detoxifiere
TIENS respectă principiul primordial al Medicinei Tradiţionale Chineze, prevenirea, şi nu tratarea bolilor, şi pune accentul pe menţinerea stării de sănătate prin urmarea celor patru etape: detoxifiere, reîmprospătare, fortifiere şi echilibrare. Produsele TIENS sunt grupate în funcţie de aceste etape şi oferă posibilitatea de a crea scheme terapeutice individualizate, adecvate necesităţilor fizice curente. Primul stadiu este detoxifierea. Ritmul dinamic al vieţii, mediul poluat şi alimentaţia nesănătoasă cauzează acumularea toxinelor în organism, lucru care se reflectă negativ asupra dispoziţiei şi declanşează numeroase afecţiuni. Spre exemplu, metalele grele din coloranţii sau conservanţii alimentari artificiali se acumulează şi reduc gradul de asimilare a substanţelor nutritive. Formează o barieră toxică, pot fi eliminaţi doar parţial din organism şi ajung să scadă şi eficienţa suplimentelor nutritive. Gama de suplimente pentru detoxifiere are în vedere acest aspect şi susţine procesele de autocurăţare ale corpului – eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, plămâni, piele şi vase sanguine – pentru ca toate organele şi sistemele să funcţioneze la parametri optimi. Ingredientele naturale din formulele pentru detoxifiere include extract din ceai verde, frunze de lotus, rubarbă sau ulei de peşte
Fortifiere
TIENS respectă principiul de căpătâi al Medicinei Tradiţionale Chineze, prevenirea, şi nu tratarea bolilor, şi pune accentul pe menţinerea stării de sănătate prin urmarea celor patru etape: detoxifiere, reîmprospătare, fortifiere şi echilibrare. Produsele TIENS sunt grupate în funcţie de aceste etape şi oferă posibilitatea de a crea scheme terapeutice individualizate, adecvate necesităţilor fizice curente. Purificareaşi reîmprospătarea pregătesc organismul pentru a asimila toate beneficiile oferite de etapa de fortifiere. Suplimentele create în acest scop susţin sistemele respirator, circulator şi digestiv, dar şi tractul urinar, şi îi asigură organismului ingredientele necesare pentru a funcţiona la parametri optimi. Formulele pentru fortifiere includ zinc, calciu şi soia.
Reîmprospătare
TIENS respectă principiul de căpătâi al Medicinei Tradiţionale Chineze, prevenirea, şi nu tratarea bolilor, şi pune accentul pe menţinerea stării de sănătate prin urmarea celor patru etape: detoxifiere, reîmprospătare, fortifiere şi echilibrare. Produsele TIENS sunt grupate în funcţie de aceste etape şi oferă posibilitatea de a crea scheme terapeutice individualizate, adecvate necesităţilor fizice curente. Purificareapregăteşte organismul pentru a beneficia în mod optim de etapa de reîmprospătare, care îi asigură corpului substanţele nutritive necesare pentru a îşi regla funcţiile şi întăreşte imunitatea. Formulele pentru reîmprospătare conţin ingrediente naturale ca spirulina, jujube (curmale chinezeşti), cordyceps (ciupercă cu proprietăţi medicinale), usturoi şi seminţe de in.
Cum să-ți întărești imunitatea?
Oboseala şi somnolenţa sunt stări resimțite frecvent în sezonul toamnă-iarnă, cauzate de lipsa luminii naturale, lipsa de mişcare, schimbările de temperatură sau de alimentaţia mai săracă în vitamine. Simultan şi sistemul imunitar este afectat şi suntem mai predispuşi la răceli sau alte tipuri de infecţii.
Imunitatea este sistemul de apărare naturală prin care organismul uman rezistă atacului virusurilor şi bacteriilor cauzatoare de boli. Sistemul imunitar este organizat pe trei paliere, primul fiind bariera de protecţie care nu permite pătrunderea agenţilor patogeni. În cazul în care prima linie de apărare cedează, a doua reacţie a organismului este încercarea de a-i distruge înainte de a se înmulţi. În cazul în care trec şi de acest obstacol şi încep să se răspândească în corp, a treia fază a sistemului imunitar este atacul de eliminare din organism a bacteriilor şi virusurilor. Imunitatea naturală este moştenită genetic, însă poate fi afectată de afecţiuni ale sistemului imunitar cauzate de factori interni sau externi: stres, schimbări meteorologice, alimentaţie nesănătoasă. Se recomandă să îi oferim organismului întăriri pentru combaterea virusurilor şi bacteriilor, în special în perioada rece, iar un sistem imunitar eficient ne va răsplăti cu o stare generală bună.
Exercițiile fizice joacă un rol important în menținerea imunității organismului.
Sport pentru sănătate
Activitatea fizică îndeplineşte un rol fundamental în stimularea imunităţii organismului şi, indiferent de vremea de afară, este recomandat să facem plimbări lungi. Se spune că nu există vreme neprielnică pentru o plimbare, ci doar haine nepotrivite. În numai câteva minute petrecute în aer liber, organismul se oxigenează. O altă recomandare excelentă este practicarea sportului preferat, fie că este vorba de jogging, schi, patinaj pe gheaţă sau, de ce nu, pentru copii, o repriză de joacă energică în zăpadă. La fel de utilă este şi practicarea unor exerciţii fizice într-o încăpere bine aerisită, câte 30 de minute pe zi, de trei ori pe săptămână.
Călirea corpului
O altă modalitate de a stimula sistemul imunitar este expunerea treptată a organismului la temperaturi reci, pentru perioade scurte, numită călire. Este un bun antrenament, prin care corpul îşi accelerează reacţiile la schimbarea mediului, dar şi la apariţia microbilor. Este foarte important ca acest procedeu să fie aplicat treptat, dar regulat, întrucât şi o pauză de numai câteva zile duce la scăderea imunităţii. Cea mai populară metodă de călire a corpului este „duşul scoţian”, care constă în alternarea jeturilor de apă caldă şi apă rece. O altă modalitate este aceea de a merge desculţi câteva minute pe zi. Spre exemplu, persoanele foarte bine călite reuşesc să meargă desculţe nu doar în interior, pe iarbă sau pe piatră, ci pot alerga astfel pe zăpadă.
O dietă sănătoasă constituie un alt factor al menținerii imunității.
Porţia de imunitate
O alimentaţie adecvată, bogată în fructe şi legume cu conţinut mare de antioxidanţi, ajută sistemul imunitar prin combaterea radicalilor liberi. Printre cele mai benefice alimente se numără broccoli, ceapa, usturoiul, dovleacul, morcovii, roşiile şi ardeii, consumate de preferinţă nepreparate termic. În perioada rece, contrar obiceiului, este recomandat să fie evitate fructele citrice, care, deşi conţin concentraţii mari de vitamina C, au efect răcoritor asupra organismului. Pot fi înlocuite, de exemplu, cu fructe de pădure. Cerealele (şi sub formă de pâine integrală), seminţele oleaginoase (de dovleac, de floarea-soarelui), nucile şi mierea de albine sunt excelente pentru întărirea imunităţii.
Acestea sunt alimente care conţin micro şi macroelemente (zinc, fier, magneziu) benefice pentru sistemul imunitar. Odată cu sosirea vremii reci, este indicat să consumăm şi hrană bogată în acizi omega-3 (de exemplu, ulei de măsline). Pe lângă informaţiile despre alimentele necesare pentru întărirea imunităţii, este foarte important să cunoaştem şi factorii care o pot influenţa negativ, ca, de exemplu, consumul substanţelor stimulante de tipul alcoolului, cafelei şi ţigărilor. Efectul lor nociv asupra organismului poate duce la scăderea imunităţii chiar şi pentru un interval mai mare de 12 ore.
Administrarea unor suplimente nutritive de calitate superioară se poate dovedi esenţială pentru funcţionarea corectă a sistemului imunitar. Formulele TIENS sunt concepute pentru a acoperi astfel de necesităţi şi conţin zinc, usturoi şi acizi omega-3.
În slujba imunităţii
În completarea unei alimentaţii sănătoase, plantele sunt o modalitate naturală de a creşte imunitatea. Condimentele precum curcuma, ghimbirul sau chimenul îmbunătăţesc digestia şi au un efect de încălzire a organismului, care stimulează imunitatea, iar cimbrul, oregano şi schinduful sunt şi ele recomandate pentru multiplele beneficii.
În sezonul de toamnă-iarnă, sistemul imunitar poate fi întărit şi prin formule nutritive preparate în conformitate cu principiile medicinei naturiste, cele mai importante fiind rădăcina de ginseng, echinaceea şi spirulina, eficiente atât sub formă de suplimente nutritive, cât şi de infuzii (ceaiuri). Inhalaţiile şi băile cu uleiuri esenţiale (de exemplu, de pin sau eucalipt) sunt alte metode eficiente de stimulare a imunităţii.
Spre exemplu, Spirulina se numără printre cele mai apreciate suplimente nutritive produse de TIENS.
Pe parcursul întregului an, este indicat să ne întărim sistemul imunitar prin mai multe metode.
Beneficiile somnului
Fortifierea sistemul imunitar se poate face prin mai multe mecanisme, în mod sistematic, pe parcursul întregului an. Scutul de apărare a organismului este influenţat direct de ritmul circadian şi, de aceea, somnul este esenţial pentru buna sa funcţionare. Persoanele care suferă de insomnie, care dorm insuficient sau nu au un somn profund sunt mult mai predispuse la diverse infecţii. Totodată, nevoia de somn a organismului scade invers proporţional cu vârsta: copiii mici au nevoie să doarmă cel mai mult, preşcolarii necesită între 10-12 ore de somn pe zi, iar persoanele între 30-40 de ani ar trebui să doarmă cel puţin 8 ore pe zi. Pe de altă parte, pentru vârstnicii trecuţi de 70 de ani, 5-6 ore de somn pe noapte sunt suficiente. Odihna corespunzătoare creşte reacţia de apărare a organismului împotriva bacteriilor şi virusurilor. Pentru un somn sănătos, este recomandat să adormim înainte de miezul nopţii, într-o încăpere bine aerisită, la o temperatură echilibrată (în nopţile mai calde, este recomandat să dormim cu fereastra deschisă).
TIENS vă oferă un supliment nutrivit cu o formulă ce influenţează benefic calitatea şi durata somnului – Extractul de Jujube TIENS