Secretele frumuseţii asiaticelor

Chipuri cu ten impecabil, de porţelan, cu linii graţioase, încadrate de păr strălucitor – idealul asiatic de frumuseţe feminină nu este foarte diferit de cel european, însă perfecţiunea asiaticelor este rezultatul îmbinării tradiţiei cu tehnicile cosmetice moderne.

 

Femeile din Asia pun mare preţ pe aspectul tânăr şi sănătos, iar produsele cosmetice antirid sunt foarte apreciate (NOTE: Here the link should direct the reader to TIENS cosmetics - APROTIE CIRCE serum and cream) şi folosite chiar şi de tinerele de 20 de ani. Comportamentul lor se datorează unei filosofii de combatere a procesului de îmbătrânire adânc înrădăcinate, care încă nu este atât de populară în lumea occidentală. Prevenirea efectelor îmbătrânirii este mult mai importantă decât repararea urmelor pe care timpul le imprimă pe ten şi pe corp. Asiaticele folosesc chiar şi zece produse cosmetice în fiecare zi – de exemplu, ritualul cotidian include trei-patru produse numai pentru pielea din jurul ochilor, aplicate dimineaţa şi seara, iar curăţarea tenului este o etapă esenţială.

 

Soarele? INAMICUL INTERZIS!

Pentru îngrijirea cosmetică, femeile din Asia sunt permanent în căutarea celor mai avansate tratamente din cosmetologice şi medicina estetică, care înglobează elementele naturale folosite de secole pentru înfrumuseţare în culturile lor, precum ceaiul verde sau masajul. Fotoîmbătrânirea este inamicul cel mai temut, iar cremele cu factor mare de protecţie solară sunt combinate cu... o umbrelă de soare, ca protecţie suplimentară în zilele caniculare de vară. Cultura asiatică consideră că un ten frumos nu trebuie să fie atins de bronz, iar pentru a avea un ten străveziu, ideal, sunt folosite diverse creme sau măşti de albire, foarte apreciate.

 

Frumuseţea... trece prin stomac

Asiaticele ştiu că tot ceea ce mâncăm îşi lasă amprenta asupra aspectului, însă nu doar prin menţinerea unei siluete zvelte. Au înţeles că nici cele mai scumpe produse cosmetice nu au efectul scontat fără a fi ajutate din interior, iar gastronomia asiatică nu este doar gustoasă şi sănătoasă, ci şi o sursă a frumuseţii. Consumă din plin fructe şi legume, surse de vitamine, mai ales C şi E, şi de antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi, responsabili de accelerarea procesului de îmbătrânire.

Alimentaţia asiatică include foarte mult peşte, un aliment bogat în substanţe nutritive şi o sursă fantastică de acizi graşi nesaturaţi (în special omega-3). (NOTE: hyperlink to TEINS Omega-3 supplement), care au un rol esenţial în prevenirea şi atenuarea „bolilor epocii moderne” şi, totodată, favorizează regenerarea pielii, estompează iritaţiile, reduc inflamaţia şi întârzie procesul de îmbătrânire. Alimentele de origine marină sunt atât o sursă de acizi omega-3, cât şi de vitamine (complexul de vitamine B) şi minerale precum seleniul, zincul, fierul, magneziul, calciul şi fluorul. Reglează funcţiile tuturor sistemelor din organism (de exemplu, calciul ajută la formarea oaselor) (NOTE: hyperlink to TIENS Calcium supplement) şi, la nivelul pielii, se observă o îmbunătăţire a elasticităţii.

Soia este un aliment foarte apreciat în bucătăria asiatică şi, la fel ca peştele şi fructele de mare, este o sursă importantă de acizi omega-3 şi vitamine din complexul B. În plus, conţine izoflavone – fitoestrogeni naturali, (NOTE: hyperlink to TIENS Kanli supplement) care, odată pătrunşi în corp, imită acţiunea estrogenilor, hormonii feminini. Datorită faptului că susţin echilibrul hormonal al femeilor, influenţează producţia de colagen, elastină şi acid hialuronic din straturile profunde ale pielii. Cel mai important aspect rămâne însă acţiunea lor antioxidantă.

„Dieta de înfrumuseţare” din China include şi jujube, fructe foarte populare, cunoscute drept „curmale chinezeşti” (NOTE: hyperlink to TIENS Chinese date extract), dar şi seminţe de lotus şi rădăcină de ginseng, iar în Japonia, algele sunt considerate un superaliment.

În completarea alimentaţiei sănătoase, asiaticele mai au un secret: suplimentele nutritive, cu o îndelungată tradiţie în Asia.

 

Aliaţii naturali ai frumuseţii

Ritualul de înfrumuseţare al asiaticelor este rezultatul sinergiei esenţiale dintre tradiţie şi natură, iar „echilibrul” este un concept fundamental al culturii chineze. Stresul, tensiunea acumulată şi alte aspecte nocive pentru sănătate sunt eliminate în această parte a lumii prin diverse procedee.

Masajul facial este parte integrantă a ritualului cosmetic asiatic. Tehnici precum pianotarea, tapotarea sau ciupirea pielii definesc conturul feţei, relaxează muşchii şi preîntâmpină formarea ridurilor.

Soia nu este doar un produs alimentar pentru asiatice, ci şi unul dintre cele mai apreciate ingrediente din produsele cosmetice, a cărui eficienţă în combaterea îmbătrânirii este demonstrată. Îmbunătăţeşte tonusul şi hidratarea pielii datorită substanţelor sale active.

Şi ceaiul verde se numără printre cele mai iubite ingrediente cosmetice asiatice, apreciat de secole întregi drept o plantă a sănătăţii şi frumuseţii. Proprietăţile sale extraordinare se datorează conţinutului de polifenoli, compuşi cu proprietăţi antioxidante (elimină radicalii liberi), mai puternici decât vitaminele C şi E. Antioxidanţii din cosmetice favorizează elasticitatea ţesutului conjunctiv şi a vaselor de sânge din piele şi asigură protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete. De aceea, ceaiul verde este aproape omniprezent în formulele cosmeticelor care combat îmbătrânirea. Se numără şi printre cele mai eficiente ingrediente care reduc excesul de sebum caracteristic tenului gras juvenil, este folosit în egală măsură în cremele anticelulitice, în şampoane şi balsamuri, dar şi în loţiuni de corp şi parfumuri, datorită aromei sale revigorante. Femeile din China îşi prepară acasă o loţiune cu care îşi clătesc părul, din două ceşti de ceai verde şi câteva picături de ulei de rozmarin.

 

Perlele, ceaiul verde şi privighetoarea

Iasomia se regăseşte şi ea la loc de cinste printre ingredientele cosmetice asiatice. Uleiul de iasomie catifelează pielea şi îi reface bariera protectoare, calmează iritaţiile şi asigură echilibrul lipidic, hidratează epiderma, dar şi straturile profunde ale pielii.

În China, pudra din perle este adesea folosită în cosmetice, iar medicina tradiţională o consideră un supliment excelent, cu proprietăţi antiinflamatorii, bactericide şi de „răcire” a corpului. Produsele cosmetice pe bază de pudră din perle au acţiune antirid, îmbunătăţesc tonusul pielii, îi deschid nuanţa şi o protejează de soare.

În schimb, în Japonia, uleiul din ceaiul verde (Camellia sinensis) este foarte apreciat ca produs cosmetic. Femeile îşi masează cu tsubaki – ulei extravirgin din seminţe de Camellia sinensis – părul, tenul, pielea de pe gât, decolteu şi corp. Estompează vergeturile, uniformizează nuanţa pielii şi este un minunat agent de hidratare.

Însă revelaţia cosmetică în Japonia, cu succes peste hotare, este o mască din excrementele unei specii de privighetoare (uguisuHorornis diphone) care hidratează intesiv şi catifelează, deschide nuanţa, atenuează ridurile şi îmbunătăţeşte aspectul tenului.

 

Armonie pentru un trup frumos

AEfectele tratamentelor cosmetice sunt susţinute de filosofia asiatică a îngrijirii întregului corp – prin masaj, dar şi prin activităţi fizice. În medicina tradiţională chineză sunt folosite mai multe tipuri de masaj, cu rolul de a echilibra şi energiza organismul, de a îmbunătăţi atât starea fizică, cât şi cea psihică. Printre cele mai apreciate stiluri de masaj se numără shiatsu, tradus ad litteram drept „presiune digitală”, care poate fi adaptat la necesităţile individuale. Persoana care urmează să fie masată se aşază pe o rogojină, direct pe pardoseală, în haine lejere. Nu se folosesc uleiuri. Masorul aplică presiune cu degetele în anumite puncte ale corpului, pentru a echilibra fluxul energiei qi. Este un masaj care induce o stare de bună dispoziţie, dar care este benefic şi pentru aspectul general, întrucât ameliorează funcţionarea sistemelor cardiovascular şi limfatic.

În întreaga Asie, cu precădere în China, antrenamentele sportive în aer liber sunt o tradiţie. Locuitorii se strâng în parcuri, pentru a practica împreună diverse activităţi sportive – tai-chi, kung-fu, yoga sau exerciţii speciale pentru persoanele în vârstă. Corpul trebuie să fie în armonie cu spiritul, pentru a îşi aduce toate funcţiile la nivel optim şi a se bucura de sănătate, de tonus şi, ca urmare firească, de frumuseţe.