Introducere

Originea zodiacului chinezesc se pierde în timpuri imemoriale, însă şi în prezent, pentru poporul chinez, este o sursă de informaţii despre personalitatea, aptitudinile, înclinaţiile şi comportamentul oamenilor. În funcţie de data naşterii, fiecărui om îi este atribuită o zodie din cele 12: Şobolan, Bivol, Iepure, Dragon, Şarpe, Cal, Capră, Maimuţă, Cocoş, Câine sau Porc.

Zodiacul chinezesc este determinat de cifra 12. Conţine 12 zodii cu nume de animale, însă, spre deosebire de zodiacul european, ciclul zodiacal nu este compus din 12 luni, ci din 12 ani, dar şi din 12 ore ale unei zile. Un rol esenţial în zodiacul chinezesc este atribuit celor 5 elemente: Apa, Lemnul, Focul, Pământul şi Metalul. În esenţă, sunt posibile 60 de combinaţii, asociate cu anumiţi ani, care formează cicluri a câte 60 de ani şi afectează persoanele născute într-o anumită perioadă.

Mitologia zodiacului chinezesc

De-a lungul anilor, au apărut numeroase legende despre originile zodiacului, două dintre acestea fiind cel mai răspândite. Conform primei legende, Buddha a convocat toate animalele, însă doar 12 dintre acestea au răspuns. Drept răsplată, Buddha le-a promis că fiecare an care va urma va purta numele unui animal, în ordinea sosirii lor, şi anume: Şobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Şarpe, Cal, Capră, Maimuţă, Cocoş, Câine şi Porc.

A doua legendă susţine că 12 animale au început să se certe pentru a stabili care dintre ele e mai important. Le-a fost imposibil să ajungă la o înţelegere şi le-au cerut zeilor să pună capăt sfadei lor. S-a stabilit că va avea loc o cursă, iar animalul care va traversa râul primul va ocupa şi primul loc în ciclul anilor consecutivi. Strânse pe malul râului, la un semnal, toate animalele s-au aruncat în apă. Bivolul nici nu a simţit când Şobolanul i-a sărit în spinare. Când Bivolul s-a apropiat de celălalt mal, Şobolanul a făcut un salt, a ajuns primul şi a câştigat cursa. Ordinea în care au ajuns la mal celălalte animale a stabilit succesiunea perioadelor din calendar asupra cărora guvernează fiecare.

Este mai bine să fii Şobolan sau Porc?

Tradiţia chineză spune că firea animalului care guvernează un anumit an are o influenţă covârşitoare asupra oamenilor născuţi în acea perioadă. Zodiacul chinezesc nu are rolul de a prezice viitorul, cât de a oferi informaţii despre firea, stilul de viaţă, emoţiile, acţiunile, punctele forte şi punctele slabe ale persoanei născute sub o anumită zodie. Poate îndruma o persoană în alegerile profesionale sau personale sau poate ajuta la înţelegerea unui prieten, unui coleg sau a unui şef. Oare nu merită să profitaţi de înţelepciunea chinezească şi să vă descoperiţi adevărata fire?