Să ne îndulcim!

În bucătăria chinezească, desertul nu are acelaşi rol ca în bucătăria europeană tradiţională. Dulciurile sunt servite între mese, ca garnituri, pentru a echilibra aromele, sau sunt preparate tradiţionale de sărbători.

 

Gustul dulce nu se numără printre preferinţele chinezilor. În ciuda diversităţii culinare, prăjiturile şi alte tipuri de dulciuri nu se bucură de o mare răspândire. Cele mai apreciate sunt fructele proaspete, precum longan sau litchi, sau cele preparate termic: mere prăjite, mere caramelizate sau pere în crustă de susan, umplute cu orez. Pepenele roşu este scobit, iar în coaja sa se serveşte o salată rece din miezul său amestecat cu mandarine, piersici, ananas şi zahăr.

 

Deserturile tradiţionale de sărbători

Cu ocazia sărbătorilor tradiţionale, dulciurile îşi recapătă locul cuvenit în China. De Anul Nou Chinezesc, se pregătesc un tip de colţunaşi umpluţi cu legume sau carne, cu miez dulce, ca urare de bun augur: prevestesc că anul care urmează va fi „dulce”, bogat în evenimente fericite. Pe lista preparatelor specifice sunt şi chifteluţele din orez cu umplutură dulce, simbol al fericirii familiale, consumate la Festivalul Felinarelor. „Prăjitura lunii” este desertul obligatoriul la Festivalul Lunii, când este oferită rudelor, prietenilor sau colegilor, cu urări de fericire şi prosperitate. În mod tradiţional, prăjitura este umplută cu un amestec de curmale, nuci şi migdale, însă, datorită inventivităţii culinare chinezeşti, s-a ajuns la variaţiuni precum umplutura din fasole albă sau roşie sau din gălbenuş de ou fiert.

 

Orezul, alimentul-vedetă

Orezul este pivotul bucătăriei chinezeşti: este folosit pentru preparate dulci, învelit în frunze de trestie-de-zahăr sau de lotus, iar o combinaţie populară include curmalele. Unul dintre cele mai apreciate deserturi se numeşte „orezul cu opt comori” şi se prepară cu nuci, fructe uscate şi fructe caramelizate (smochine şi cireşe). Fursecurile şi ruladele sunt preparate din făină de orez şi sunt similare găluştelor europene denumite „gomboţi”.

 

Nu neapărat dulce

Bucătăria chinezească este renumită pentru întrepătrunderea de arome, într-atât încât combinaţiile sunt surprinzătoare pentru cineva obişnuit cu bucătăria europeană. De exemplu, printre deserturile foarte populare se numără prăjitura cu mazăre sau prăjitura cu cartofi dulci fierţi la abur, iar fructele dulci, precum ananasul, sunt adăugate în feluri de mâncare cu carne şi ciuperci.

 

Fursecurile cu răvaşe

Sunt printre cele mai răspândite fursecuri din China, gustoase, dar mai ales nostime.

Ingrediente

Pentru 40-50 de fursecuri cu răvaşe:

- 45-50 cartonaşe pe care trebuie să scrieţi o premoniţie sau un citat

- 30 g de făină

- 45 g de zahăr

- 3 ouă

- 30 ml de ulei

- un praf de sare

- migdale sau nuci (câte un miez pentru fiecare fursec) – opţionale, pentru un gust mai bogat

Opțional, puteți adăuga o lingură de zahăr vanilat și câteva picături de vanilie în aluat.

Mod de preparare

Se amestecă ouăle, zahărul, uleiul şi sarea cu făina, se frământă aluatul obţinut şi se întinde bine. Cu un pahar sau o cană, se taie cercuri. Se aşază în fiecare cerc un răvaş şi un miez de nucă sau migdală. Se strânge şi se îndoaie. Se coc în cuptorul preîncins la 180 de grade cca 15-20 minute.<o:p></o:p>

În fursecuri pot fi introduse răvaşe cu proverbe chinezeşti, zicale, citate sau puteţi chiar inventa propriul mesaj, scrie recomandări şi bancuri.

Exemple de mesaje pe răvaşe:

„Nu puteţi privi simultan şi unul la altul, şi înainte.”<o:p></o:p>

„Nu vezi decât ce ochii îţi arată.”<o:p></o:p>

„Cu răbdarea treci marea.”<o:p></o:p>

„Ignoranţa nu înseamnă prostie, cum nici întunericul nu înseamnă orbire.”<o:p></o:p>

„Un licăr de lumină te poate ajuta să faci o mare descoperire.”