Invitație la masă

În China servirea mesei are o importanţă ritualică, fiind un prilej de a savura preparatele şi de a discuta. O invitaţie la masă poate fi considerată un cadou făcut oaspetelui. De aceea, înainte de a accepta o invitaţie la masă din partea unui chinez, este indicat să fie reţinute câteva reguli, pentru a evita situațiile neplăcute.

 

Chinezii consideră masa luată împreună drept cel mai puternic liant familial, între prieteni sau pe plan profesional, iar invitaţia la masă este adesea o onoare. Dacă accepţi o invitaţie la masă, mai ales când nu vine din partea unui prieten, este posibil ca persoana care ți-a lansat invitaţia să îți ceară curând o favoare şi se va aştepta la un răspuns afirmativ. Dacă primeşti o invitaţie la restaurant din partea unui chinez, el este cel care va achita consumaţia. Îl vei ofensa dacă îţi plăteşti consumaţia. Pe de altă parte, respectivul va aştepta o invitaţie similară în viitor.

În China, timpul petrecut împreună la o masă este un adevărat ritual.

La masa rotundă

Masa tradiţională chinezească este rotundă, formă care favorizează relaţiile dintre oameni, indiferent de statutul lor social sau profesional. Cu toate acestea, există locuri considerate a avea o poziție favorabilă și mai puțin favorabilă. Locurile considerate a avea o poziție favorabilă sunt poziționate cu faţa spre uşă, cele opuse, mai aproape de intrare. Invitatul de onoare ocupă întotdeauna locul de la dreapta gazdei, iar ceilalţi participanţi se așează aleatoriu. Fiecare persoană va găsi pe masă, în faţa sa, un bol mic de porţelan, o farfurie întinsă, beţişoare şi un pahar sau o cană. În cazul în care gazda îţi serveşte personal mâncarea în farfurie, este un semn distinctiv de respect sau afecţiune. Pentru invitat vor fi alese cele mai bune bucăţi. Chiar dacă acesta observă că gazda îşi foloseşte propriile beţişoare, trebuie să ignore acest aspect.

 

Beţişoarele din lemn – prelungiri ale degetelor

Se recomandă ca persoanele care au acceptat invitaţia la o masă din parte unui chinez să înveţe dinainte cum să folosească beţişoarele. Folosirea tacâmurilor este considerată vulgară. Beţişoarele sunt privite ca prelungiri ale degetelor, iar tradiţia folosirii lor datează de mii de ani. Atunci când se face o pauză între felurile de mâncare, beţişoarele se așează drepte pe propria farfurie, sau pe un suport special, rezemate cu capetele mai subţiri, în dreapta farfuriei. Înţelepciunea populară propune trei modalităţi de a testa îndemânarea unei persoane în a folosi beţişoarele: îi poţi cere să ducă o boabă de orez la gură, să prindă o săgeată în zbor sau o muscă ori un ţânţar care îi dă târcoale.

Este o oportunitate de a savura preparatele gustoase, de a discuta, dar şi un cadou făcut oaspetelui.

Ce regăsim pe masă?

Aranjamentul tradiţional al mesei chinezeşti presupune ca vasele să fie aşezate în centru, pe o tavă rotativă specială, pentru a ajunge la fiecare participant. Meniul tradiţional la o cină formală include cel puţin trei garnituri, patru feluri picante şi o supă, care se servesc la intervale scurte. Un alt obicei presupune servirea unui număr de feluri cu o cifră în plus faţă de numărul de meseni. Fiecare persoană trebuie să guste din fiecare fel de mâncare de pe masă. Însă la mesele cotidiene se servesc doar 4-6 feluri de mâncare. Un aspect important este faptul că există doar două mese ale zilei – un mic dejun frugal, pe bază de orez, şi prânzul sau cina, la care sunt oferite mai multe feluri.

Ordinea în care sunt servite felurile de mâncare este prestabilită: felurile de mâncare sunt aşezate pe tava rotativă astfel încât cel servit mai recent să ajungă în faţa invitatului de onoare. Ceilalţi vor aştepta ca respectivul să se servească primul din fiecare fel. La primul şir de feluri, se recomandă să se mănânce o cantitate minimă de mâncare, pentru a putea consuma cantităţi mai mari la al doilea şi al treilea şir. O altă observaţie importantă: ultima porţie rămasă se lasă pe tavă. Pentru chinezi, o farfurie goală înseamnă că oaspetele încă e înfometat, fiindcă nu i-au oferit suficientă mâncare.

 

Gan bei! – Formula de urare

La masă se vor servi tradiţionalul ceai verde şi mai multe tipuri de băuturi alcoolice. Dacă avem paharul plin, îi putem mulţumi gazdei lovind delicat marginea mesei cu un deget. Alcoolul nu trebuie consumat înainte de primul toast oficial, făcut de obicei de cea mai importantă persoană de la masă. Urarea este „Gan Bei!” („Pahar uscat!”), care, în traducere liberă, înseamnă “Până la fund!” După primul toast, se obişnuieşte ca fiecare mesean să îşi golească paharul şi să arate că este gol. Crezul chinezilor este că alcoolul nu trebuie băut individual. Este indicat să toastezi pentru o anumită persoană, pentru ca nimeni să nu se simtă exclus.

Se recomandă ca persoanele care au acceptat invitaţia la o masă din parte unui chinez să înveţe dinainte cum să folosească beţişoarele. Folosirea tacâmurilor este considerată vulgară.

Ce este interzis la masă?

În accepţiunea chinezilor, ospeţele sunt o formă de relaxare, iar subiectele profunde sau triste trebuie evitate. Se recomandă să foloseşti cu mare grijă simţul umorului, întrucât înţelegerea anumitor glume necesită cunoştinţe despre o cultură străină.

Refuzul mâncării este o ofensă şi un gest acceptat doar cu o motivaţie credibilă. Nu trebuie să te întinzi peste masă după un anumit fel de mâncare apetisant, întrucât rolul tăvii rotative este tocmai de a aduce în faţa fiecărui invitat felul de mâncare dorit.

Majoritatea gafelor la o masă tradiţională chinezească au legătură cu folosirea beţişoarelor. Este interzis să te joci cu ele, să loveşti masa sau farfuria cu ele. Un gest foarte jignitor este să înfigi beţişoarele într-un bol cu orez, la verticală: acesta este aranjamentul ceremonial pentru morţi, iar gazdele îl pot interpreta drept o urare de moarte.

 

La masă cu partenerii de afaceri

În mentalul chinezesc, reuniunile la masă sunt foarte importante pentru partenerii de afaceri şi o precondiţie a succesului. Regula de aur este să nu discutaţi despre afaceri în timpul mesei. Cinele de afaceri au loc în restaurant, durează aproximativ două ore, iar persoana care a lansat invitaţia îşi întâmpină invitatul de la uşa restaurantului. Se obişnuieşte ca prima persoană care intră în restaurant să fie şi cea mai avansată pe scara ierarhică şi să ocupe locul invitatului de onoare la masă, în faţa partenerului chinez cu cea mai înaltă funcţie.

Gazda este cea care îşi asumă responsabilitatea împărţirii locurilor la masa de afaceri, iar restul regulilor sunt similare celor de la o masă uzuală. Este indicat să lauzi constant gustul felurilor de mâncare. În tradiţia chineză, abundenţa şi gustul bun al mâncării este o modalitatea prin care gazda aduce urări de prosperitate invitaţilor săi. Şi la mesele de afaceri se serveşte alcool, iar persoana care refuză să îl consume nu va fi considerată de încredere dacă nu oferă un motiv credibil.

Finalul cinei este marcat de servirea prosoapelor fierbinţi. Este un afront la adresa gazdei să oferi bacşiş personalului. În interesul menţinerii unor bune relaţii de afaceri, invitaţia trebuie întoarsă gazdei, iar alegerea ideală pentru chinezi, foarte ataşaţi de bucătăria lor, va fi tot un restaurant cu specific chinezesc. Cu toate acestea, reţineţi un aspect important: cinele ulterioare de afaceri nu trebuie să fie mai fastuoase decât cea iniţială.

În cultura chinezească, reuniunile la masă sunt foarte importante pentru partenerii de afaceri.